Her finder du udtalelser fra forældre og fagpersoner, jeg har hjulpet igennem tiden.
I forbindelse med, at jeg arbejder i køkkenet i Kristofferskolen SFO og KLUB, hvor jeg laver eftermiddagsmad til børnene, fik jeg Nannas fødevarelyssignal, da hun har fødevareallergi.
Jeg bruger lyssignalet i forbindelse med den mad, jeg laver til Nanna og andre allergikere. Nanna er pt. den med flest allergier, så hun sætter barren for, hvad de andre børn får.
De andre børns allergier er alle inden for Nannas lyssignal også. Det vil sige, at al allergimad er noget, Nanna kan tåle.
Fødevare lyssignalet gør det nemt og overskueligt for mig at sørge for, at jeg ikke laver mad til Nanna, som hun ikke kan tåle. Desuden også at tjekke varedeklarationer på råvarer og færdigproducerede varer.
Min udfordring mht. allergiske børn er, at kommunikationen ofte ikke går direkte til mig, men til en pædagog i en sidebemærkning på vej ud af døren, og det derfor ikke altid kommer videre til mig.
Desuden at jeg ikke er til stede, når maden serveres, og pædagogerne er nogle gange i tvivl om, hvad der er i hvad, trods information herom.
Nogle børn testes/afprøves for forskellige allergier, og nogle gange må spise noget, og næste dag må de ikke.
Det har været rart at have sparring med en, som har viden inden for fødevareallergi, som kan fortælle omkring evt. allergiske reaktioner ved indtagelse af “forkerte” fødevarer.
Jeg har fået en god instruktion til, hvordan fødevarelyssignalet kan bruges, både privat og i skole regi.
Malene Nordahl Petersen; Mad-Mor i Kristofferskolens SFO
Vi er forældre til en dreng på 5 år, som har været multiallergisk hele sit liv.
At starte i institution med madordning var en smule angstprovokerende – at overlade hans fødeindtag til andre.
Her oplevede vi fødevare lyssignalet som en overskuelig og strukturet fremstilling til det pædagogiske personale, der for os som forældre gav en form for tryghed i det ansvar, vi nu måtte overlade til andre.
Selve udarbejdelsen af fødevare lyssignalet fungerede super godt.
Pernille udarbejdede et gennemarbejdet udkast, hvorefter vi rettede det til og tilføjede en smule og ændrede lidt. Det var smadder nemt at arbejde med. Super rart, at det var et dokument, vi selv kunne rette/tilføje i.
Det var også god inspiration at se et andet barns lyssignal.
Specielt ift institutionen gav det os en langt større tryghed ved den mad, vores barn blev tilbudt, idet allergierne blev overskueligt synliggjort, som de gør i lyskrydset.
Ikke mindst at der også fokuseres på det, barnet tåler, og ikke kun på alt det, som ikke tåles.
– Ikke at være alene med et multi-allergisk barn.
– Struktureret hjælp med et helt andet fokus end det, vi fik gennem allergicentret – overskuelighed/synlighed (formidling af allergierne til vores netværk, institution osv) over barnets samlede allergier.
– Både faglig viden og personlige erfaringer.
– Tryghed.
Katrine og Christian Sommer, forældre til Karl på 5 år
Hjælp til os forældre, som ved et trylleslag får vendt op og ned på hverdagen, når vores børn pludselig får konstateret fødevareallergi.
Med professionelle samtaler omkring den nye hverdag samt udarbejdelse af personlige fødevare lyssignal har Pernille virkelig fat i noget brugbart.
Jeg er sikker på, at hun med sin rolige og forstående tilgang kommer til at hjælpe mange frustrerede forældre igennem den svære omvæltning til en ny hverdag med allergi.
Som forældre skulle vi nu både lære at mestre alt omkring Emils nye glutenfri diæt og samtidig sørge for, at han ikke trak sig socialt pga. den ”anderledes” mad.
For mig og resten af familien var det en meget kaotisk tid. Jeg ville ønske, at jeg dengang havde kendt til Pernille og haft mulighed for at ringe til en ven!
Emil var 14 år, da vi startede op på et forløb hos Pernille. Vi havde fået vores hverdag til at fungere nogenlunde, men alligevel var samtalerne med Pernille guld værd.
Med sin faglige baggrund og store personlige erfaring kunne Pernille give os mange gode ideer og ikke mindst lytte til vores mange frustrationer.
Vi kom hele vejen rundt om livet med allergi, og det var så befriende at tale med en person, som rent faktisk forstod, hvad vi gennemlevede.
I forbindelse med samtalerne udarbejdede Pernille et fødevare lyssignal til Emil. Det gav rigtig god mening at se den enkle og strukturerede måde, hvorpå Pernille havde opdelt fødevarer i 3 farver/kategorier, alt efter hvor tilladte de var for Emil. Vi havde nogle tilføjelser og ønsker, og lyssignalet blev efterfølgende tilpasset præcis til os.
Samarbejdet omkring lyssignalet var en rigtig god oplevelse for både Emil og jeg.
En lille forklarende tekst ud for hver kategori gjorde, at andre, som ikke kendte til cøliaki, let og sikkert ville kunne tage ansvar for Emils mad.
Man bliver så utryg og træt, når man igen og igen skal forklare, hvad ens barn kan tåle at spise. Havde vi haft lyssignalet dengang, ville vi helt sikkert have brugt det flittigt. Jeg ville have delt det ud i skolen, i SFO, til legekammeraters forældre og i forbindelse med udflugter og børnefødselsdage.
Jeg er sikker på, at Pernilles lyskryds vil gøre børns færden på egen hånd mere tryg for både allergibørn og deres forældre.
Marianne Avndal Hansen, Mor til Emil med Cøliaki
© Alle rettigheder forbeholdt Allergi-Liv v/ Sygeplejerske Pernille Tornberg | info@allergi-liv.dk | Tlf. 40917285
Privatlivspolitik | Handelsbetingelser